علم الأمراض النباتية

Yer tutucu görüntü

Bitki patolojisi, bitki hastalıklarına neden olan patojenleri inceleyen bilim dalıdır; Hastalık oluşum mekanizmaları, patojenlerin bulaşma yolları, enfekteli bitkilerin hastalığa karşı metabolik tepkileri ve hastalıktan korunma yöntemleri. Günümüzde bitki hastalıkları antropojenik etkilerle sınırlar içerisinde bir noktadan diğerine taşınabilmekte ve sınırlı epidemiyolojik zararla salgınlara yol açabilmektedir.

Bu durumun günümüzdeki en bilinen örneği, Tobamovirus cinsine ait ve Viridae familyasına ait olan domates kahverengi buruşuk meyve virüsüdür (ToBRFV). ToBRFV virüsünün neden olduğu hastalık nedeniyle dünya genelinde yüzde 70'lere varan ürün kayıpları tespit edilmiştir.

Sürdürülebilir tarım için; olası ürün kayıplarının önlenmesi, hastalıksız alanların üretilmesi, hastalıklı bitkilerin tarlaya, seraya ve diğer tüm üretim alanlarına ulaşmadan önce tespit edilmesi önem taşıyor. Bu doğrultuda Bitki Patolojisi Laboratuvarı bünyesindeki Arghito Sebze Tohumları Laboratuvarı, yenilikçi teknolojileri, modern altyapısı ve uzman kadrosuyla karpuz, kavun, kabak, biber, patlıcan, domates, salatalık ve acı kavun çeşitleri üzerinde testler yapmaya odaklanıyor. Bitki patolojisi laboratuvarında, izole edilen bitki patojenleri dondurarak kurutma, kültür ortamı (media) vb. kontrollü ortamlarda yıllarca saklanmaktadır. Depolanan patojenler, mekanik inokülasyon yoluyla aday çeşitlerle kontrollü ortamda enfekte edilmekte ve hastalıklara karşı bitkilerde görülen belirtiler Hastalık Şiddet İndeksi (DSİ) kullanılarak hesaplanmaktadır. Bu şekilde dayanıklı, toleranslı ve hassas çeşitler tespit edilebilir. Bu çalışmalar laboratuvarımız içerisinde steril tanklarda, iklim tanklarında, seralarda ve tarla alanlarında yürütülmektedir. Bu sayede Argeto'nun ürettiği kaliteli, verimli ve hastalıklara dayanıklı tohumlar paydaşlarımızla paylaşılıyor.

Yer tutucu görüntü