Fitopatoloji disiplini bitki hastalıklarına sebep olan patojenlerin; hastalığa sebep olma mekanizmalarını, patojenlerin taşınım yöntemini, enfekte bitkilerin hastalığa karşı oluşturdukları metabolik tepkileri ve hastalıktan korunma metotlarını araştıran bilim dalıdır. Günümüzde, bitki hastalıkları, antropojenik etkilerden dolayı sınırlar içerisinde bir noktadan diğerine transfer olmakta ve epidemik olarak sınırlı bir zarara verecekken pandemiye sebep olabilmektedir.
Bu duruma günümüzde en yaygın olarak bilinen örnek Tobamovirus cinsine ait olan ve Virgaviridae familyasına dahil edilen Domates Kahverengi Buruşukluk Meyve Virüsü'dür (ToBRFV). ToBRFV'nin sebep olduğu hastalık nedeniyle dünya genelinde %70'e varan verim kayıplarının ortaya çıktığı saptanmıştır.
Muhtemel verim kayıplarının önüne geçilebilmesi, hastalık etmenlerinden ari alanların üretilmesi ve enfekte bitkilerin tarla, sera ve diğer tüm üretim alanlarına ulaşmadan önce tespit edilebilmesi sürdürülebilir tarım için önemlidir. Bu doğrultuda, Argeto Sebze Tohumları Fitopatoloji Laboratuvarı sahip olduğu yenilikçi teknolojileri, modern altyapısı ve alanında uzman çalışanlarıyla kavun, karpuz, kabak, biber, patlıcan, domates, hıyar ve acur türlerinde testler yapmaya yoğunlaşmaktadır. Fitopatoloji Laboratuvarı'nda, izole edilen bitki patojenleri liyofilizasyon, kültür ortamı (besi yeri) vb. kontrollü ortamlarda yıllarca saklanmaktadır. Kontrol ortamında saklanan patojenler, mekanik inokülasyon metodu takip edilerek çeşit adaylarına bulaştırılmakta ve bitkilerin hastalıkları karşı geliştirdikleri semptomlar Hastalık Şiddet İndeksi kullanılarak hesaplanmaktadır (DSI). Bu sayede Dayanıklı, Tolerant ve hassas çeşitler tespit edilebilmektedir. Bu çalışmalar, laboratuvarımız bünyesinde yer alan steril kabinlerde, iklim kabinlerinde, sera ve tarla alanlarımızda sürdürülmektedir. Bu sayede, Argeto'nun ürettiği kaliteli, verimli ve hastalıklara karşı dayanıklı tohumlar paydaşlarımızla paylaşılmaktadır.