Moleküler Bitki İslahı

Moleküler çalışmaların sonucunda genom sekanslama, gen haritalama ve genetik bağlantı haritalarının oluşturulması, kantitatif karakter lokuslarının tespiti gibi çok sayıda moleküler çalışmadan elde edilen bilgi bitki ıslah çalışmalarına yön vermeye başlamıştır. Bu sayede dayanıklı, verimli, adaptasyon yeteneği yüksek ve besin değeri artırılmış çeşitlerin geliştirilmesi için gerekli süre kısalmıştır. Bunun sonucunda, genetik markörlerin kullanılması ve genom üzerindeki polimorfik bölgelerin kısa süre içerisinde moleküler çalışmalarla tespitiyle birlikte bitki ıslah programları hızlanmıştır.

Argeto Sebze Tohumları bünyesinde yer almakta olan Moleküler Bitki Islahı Laboratuvarı kavun, karpuz, kabak, biber, patlıcan, domates, acur ve hıyar gibi ekonomik öneme sahip sebzelerin hastalık dayanıklılıkları “Marker Destekli Seleksiyon (MAS)” metodu kullanılarak incelenmektedir. Farklı bitki dokularından, organik ekstraksiyon metoduyla izole edilen yüksek saflığa ve konsantrasyona sahip genomik DNA (gDNA) ve genomik RNA (gRNA) molekülleri MAS için kullanılmaktadır.

Argeto Sebze Tohumları Moleküler Bitki Islahı Laboratuvarında onlarca farklı hastalığa karşı dayanıklılık genlerinin tespitinin yapılmasının yanı sıra bitki materyallerinin patojenlerle bulaşık olup olmadığı saatler içerisinde tespit edilmektedir. Bitki örneklerinin herhangi bir patojenle bulaşıklık durumunun tespiti için RT-PCR (Revers-Transkriptaz Polimeraz Zincir Reaksiyonu) ve RT-qPCR (Gerçek Zamanlı Revers-Transkriptaz Polimeraz Zincir Reaksiyonu) metotları tercih edilmektedir. Moleküler bitki ıslahı analizlerinin yanı sıra bitki ıslahı süreçlerinin etkinliğinin iyileştirilmesi için biyokimyasal bileşikler ürüne dönüştürülmektedir. Bu alanda yapılan çalışmalar, proje yarışmalarında ve uluslararası kongrelere sunulmaktadır.

Moleküler çalışmalara ek olarak laboratuvarımızda standart çimlendirme testleri yeni nesil çimlendirme kabinlerinde yapılmaktadır. Tohum canlılık (tetrazolium testi, hidrojen peroksit testi vb.) ve tohum gücü testleri (soğuk testi, hızlandırılmış yaşlandırma testi, elektriksel iletkenlik testi vb.) farklı metotlarla belirlenmektedir. MAS çalışmalarına ek olarak, tohum analizlerinden elde edilen sonuçlar çeşit adaylarımızın tarla performanslarını belirlemek için istatistik ve yapay zekâ uygulamalarıyla incelenmektedir.

Nihai olarak Moleküler Bitki Islahı Laboratuvarı yaptığı çalışmalar sayesinde ıslah süreçlerini kısaltmakta, ümitvar genotiplerin hızlıca tespit edilmesini sağlamakta, çeşit geliştirme süreçlerinin maliyetini düşürmektedir.